Ben je een ‘Puber’ of ‘Volwassene’?

Gisteravond na afloop van de Mediation MasterMind Meeting nog een interessante discussie over de vraag of de ‘Volwassene’ in de Transactionele Analyse in het Evolutie Systeem de ‘Puber’ is, omdat beiden autonomie nastreven als belangrijke norm/waarde.

Om deze vraag te beantwoorden gebruik ik dan natuurlijk graag de ‘oplossingsystemathiek’ uit het Evolutie Systeem zelf:

  1. Ene kant (these): Nee, dat is niet zo. Als je de ‘Volwassene’ niet ziet als een ‘Ego-positie’, maar als degene die de dualiteit overstegen is en vanuit de ‘helicopterview’ het overzicht heeft, ís deze autonoom en hoeft deze dat niet meer na te streven.

  2. Andere kant (antithese) Ja, dat is zo. In Transactionele Analyse is de ‘Volwassene’ een ‘Ego-positie’, die het moeilijk vindt om beslissingen te nemen. In die zin is het de ‘Puber’, die worstelt met eigen keuzes maken. Die wel weet wat hij eigenlijk wil, maar het lastig vindt om deze keuze te leven en echt onafhankelijk van de verwachtingen van de omgeving te functioneren. Hij streeft autonomie na, maar is het nog niet altijd.

  3. Nog een kant (synthese): Het gaat om de ‘bewustwording’ van de verschillende perspectieven, zodat een optimale oplossing bereikt wordt. Het is daarom alleen relevant welke perspectieven iemand kan onderkennen en niet welk ‘etiketje’ (Puber of Volwassene’ ) de persoon krijgt. Dat is theoretisch interessant, om te achterhalen op welk punt je zich bevindt, zodat je je client naar de volgende stap kunt begeleiden, maar om de cliënt te helpen een nieuw perspectief te zien om naar de beste oplossing te reiken kun je ook spreken over welke perspectieven hij al ziet. Zo maak je de volgende bereikbaar:

1.

2.

3.

Verzamelen

Onderscheiden

Verheffen

Ene kant

Andere kant

Nog een kant

These

Antithese

Synthese

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *